Other post:

De 5 grote trends voor de toekomst van sales

1. Hoe speel je in op de fundamenteel veranderde sales wereld?

Hoe komt het dat bedrijven met het budget van Amazon of Google toch in bij andere leveranciers? Al zouden ze het prima zelf kunnen en intern mensen inhuren om zoiets te doen. Daar zijn twee redenen voor: aan de ene kant is wat u aanbiedt in wezen een kortere weg: het is veel sneller dan wanneer ze het zelf zouden doen. Aan de andere kant, wat  je aanbiedt, is hulp omdat ze een expert inschakelen die hetzelfde probleem al voor anderen heeft opgelost. Als je echter alleen over uw product of dienst praat – wat de meeste bedrijven doen – is het resultaat slechts 2%. Omdat amper 2% van uw potentiële klanten een onmiddellijke oplossing nodig heeft en nog niet klaar is om effectief te kopen. Hoe kun je het probleem oplossen? Focussen op wat echt waarde geeft aan uw prospects en dat helder communiceren. Deze waarde is gebaseerd op educatieve inspiratie (ik kan het zelf, leg het mij uit) voor je eigen product. Deze fasen komen overeen met de beroemde “buyer’s journey” (hoe een potentiële klant een aankoop doet).
Inspiratie is altijd gelaagd, want wat de CEO wil, is niet noodzakelijkerwijs wat de persoon die voor de CEO werkt, wil. Laten we zeggen dat de persoon die u probeert te bereiken geïnspireerd is, dan is de volgende stap voor die persoon niet: “Ik ga uw product kopen.” Nee, hij denkt “ik kan het zelf” of “mijn team kan het”. Deze mensen gaan dan op zoek naar hoe ze eraan kunnen beginnen. Dit verklaart het enorme succes van instructievideo’s, checklists en dergelijke. U beantwoordt dit over uw verkooprapport. Ze laten zien hoe ze het zelf kunnen doen. Maar maak je geen zorgen, deze mensen willen het eigenlijk niet zelf doen omdat ze er helemaal geen tijd voor hebben. Door uit te leggen hoe zij het zelf kunnen doen, wordt u (uw bedrijf) de expert en bouwt u vertrouwen op. Praat dus niet over uw product en zorg dat u een expert bent die hen heeft geholpen. Met deze op waarde gebaseerde benadering van verkopen, is het niet alleen veel gemakkelijker om die winst aanzienlijk te verhogen, maar het is ook een geheel nieuwe manier om te

2. personal brands zijn een essentieel onderdeel geworden van sales

Personal brands zijn een integraal onderdeel van de toekomst van verkoop – ik zou het zelfs een verkooptechniek willen noemen. Als je kijkt naar hoe influencers en goeroes zich gedragen op Instagram en Facebook, dan merk je dat ze zich als bedrijven gaan gedragen. En vice versa, dat bedrijven zich steeds meer als mensen gaan gedragen. Dit komt omdat mensen andere mensen meer vertrouwen dan bedrijven. Als marketing aandacht is, is verkoop vertrouwen. Het is je misschien opgevallen dat je persoonlijke posts op LinkedIn altijd een groter bereik hebben dan je bedrijfsposts. Er is een duidelijk verband tussen wat ik als persoon zeg en hoe vaak ik mijn zakelijke website bezoek. We zien dat grote bedrijven profiteren van deze correlatie in sociale media. Dit is een nieuwe verkooptechniek om leads en verkeer te vergroten. Hoe zo? We zien dat in de huidige staat van web 2.0 alle data en informatie op meerdere plekken gecentraliseerd is. Facebook, Google, maar ook overheden en individuen zijn sterk gekant tegen het controleren van hun gegevens.

Als we kijken naar de toekomst van web 3.0, zien we dat we op weg zijn naar gedistribueerde datamodellen. Dit betekent dat veel van de kracht van marketing en verkoop teruggaat naar het individu. Daarom wordt personal branding een nieuwe verkooptechniek die een integraal onderdeel is van elke succesvolle verkoper. Begin dus vandaag nog met het bouwen van uw persoonlijke merk. Begin met het kopen van uw domeinnaam.

3. De 3 nieuwste hybride sales methodologieën

Het toepassen van één verkooptechniek werkt niet meer. Voorbij zijn de dagen dat een verkoper één oplossingstraining volgde en al zijn potentiële problemen kon oplossen. Het valt op dat bij het googelen bijna elke verkooptechniek terugkomt op een heel oude techniek: oplossingsgericht verkopen of beter bekend onder de Engelse naam ‘solution selling’. Van het boek ‘How to Win Friends and Influence People’ uit het begin van de 20e eeuw tot recentere films zoals ‘The Wolf of Wall Street’, je zult keer op keer kennismaken met deze verkoopmethode (en techniek).

Onze prospecten zijn beter geönformeerd dan ooit, en dat maakt dat je een combinatie van sales modellen gaat moeten gebruiken, in plaats van te vertrouwen op 1 eeuwenoude methode. 

In de video hieronder leg ik je de 3 nieuwste technieken uit en in welke situatie je welke gebruikt: solution selling, provocative selling & consultative selling

4. Verkoop is gelaagd

Een nieuwe, zeer effectieve verkooptechniek is gelaagd verkopen als team. De strategie achter deze techniek is om je als salesteam te focussen op één specifiek marktsegment. Intern is afgesproken dat dit een sterke focus zal zijn met minimaal drie leveranciers gedurende 5-6 weken. Om deze gelaagdheidstechniek met succes toe te passen, is het belangrijk om twee componenten te begrijpen: Ten eerste, dat elk bedrijf hiërarchisch is samengesteld uit doorgaans drie lagen. Bovenaan vind je de managers – de CEO – in het midden heb je altijd de managementlaag en tenslotte heb je de operationele laag. Afhankelijk van waar mensen zich op deze hiërarchische ladder bevinden, hebben ze verschillende interesses. Een manager kijkt bijvoorbeeld meestal meerdere jaren vooruit en richt zich vooral op strategie. Al is iemand op de operatievloer vooral bezig met het oplossen van dagelijkse problemen. Dit betekent dat als je deze mensen wilt bereiken, je gesprek (je inhoud) op dat niveau moet zijn om het nodige vertrouwen te winnen.

Onderstaande afbeelding laat dit heel duidelijk zien:

Ten tweede, is het erg belangrijk dat je als team afspreekt wie welke laag zal contacteren. Deze hiërarchische laag reikt vervolgens via social media of andere kanalen relevante content aan om de juiste aandacht te krijgen en het nodige vertrouwen op te bouwen. Een paar weken tegelijk werken met meerdere verkoopcollega’s in dezelfde branche om mensen te bereiken met een multi-level benadering, is een echte game changer en ik zie steeds meer nieuwe verkoopmethoden ontstaan ​​waarmee je snel bepaalde markten kan beïnvloeden en converteren. .

5. De opkomst van persoonlijke tools

Er is een belangrijke nieuwe trend in de verkoop waar de meeste bedrijven niet eens van op de hoogte zijn. Ik heb het over het steeds toenemende persoonlijk gebruik van salestools die ervoor zorgen dat je als verkoper sneller meer prospects bereikt. Het is niet het bedrijf dat deze slimme verkooptools koopt, maar de individuele medewerker. Deze trend begon enkele jaren geleden, toen steeds meer technisch onderlegde verkopers zich realiseerden dat de verkoopnavigator van LinkedIn ervoor kan zorgen dat u meer potentiële klanten bereikt met één tool en zo uw verkoopproces aanzienlijk versnelt. Een groot aantal bedrijven zag daar toen echter het nut niet van in, waardoor steeds meer verkopers deze tools persoonlijk kochten en gebruikten om voldoende snelheid te behalen.

Het verbaast me dat marketeers die een manier hebben gevonden om echt te schalen, nog steeds dit soort automatiseringstools gebruiken. Ik zie veel overeenkomsten met het Bring Your Own Device (BYOD) concept van een decennium geleden. Vervolgens namen werknemers hun eigen tablets, smartphones of laptops mee naar het werk, wat veel efficiënter bleek te zijn dan de apparaten die werkgevers doorgaans kopen. Het was niet echt vanzelfsprekend om al deze persoonlijke apparaten te integreren in het cyberbeveiligingsbeleid van een bedrijf, maar het is de norm geworden. Hetzelfde gebeurt met software van leveranciers.